Del "milagro español" a la "gran crisis" aborda el paper central que ha jugat el negoci turístic en l'economia espanyola



LLibre Turismo y capitalismo en España. Del "milagro español" a la "gran crisis"


Macià Blàzquez, professor de geografia de la UIB i membre d'Alba Sud ha escrit el pròleg, que hem penjat també de forma independent a la nostra web: La propagació del coneixement científic crític del turisme. Joan Buades, un altre membre de l'equip d'Alba Sud ha preparat una presentació del llibre i el seu autor, Una incòmoda mirada radical: continuisme turístic i metamorfosi capitalistes a l'Espanya contemporània.

Sinopsi: Turismo y capitalismo en España. Del "milagro español" a la "gran crisis" aborda el paper central que ha jugat el negoci turístic en l'economia espanyola. La qüestió turística ha estat considerada sovint com una cosa d'escassa rellevància, i fins i tot hi ha qui sosté que les bases morals de la dictadura es van erosionar gràcies al turisme. No obstant això, mitjançant l'expansió turística es va aconseguir salvar financerament el règim i també es van assentar les bases del model neoliberal espanyol. Les zones turístiques del litoral espanyol es van convertir en laboratoris des d'on es difondrien les estratègies espacials del capital. Així doncs, es va perfilar com a eix d'expansió el nexe entre el sector financer-immobiliari i el turístic. És per això que el tsunami urbanitzador ha colpejat amb gran intensitat el litoral turístic. D'altra banda, el fet que l'estat sigui una de les primeres potències turístiques del món, ha afavorit l'aparició de gegants empresarials turístics que han protagonitzat la colonització turística de noves perifèries, especialment al Carib. Però més enllà dels relats eufòrics sobre les aventures del capital, el capitalisme hispà ha anat deixant unes enormes petjades ecològiques després del seu pas, i després de les promeses del progrés, s'ha cronificat el subdesenvolupament social que situava a la societat espanyola a gran distància respecte dels altres membres de l'eurozona. Després del recent període d'eufòria del totxo, i també turística, l'economia espanyola s'ha encallat a la Gran Depressió. Paradoxalment, les elits plantegen com a medicina, entre d'altres, noves dosis de ciment i turisme.

Etiquetes de comentaris:




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma