Joan Mena ha defensat al Parlament elevar a rang de llei la garantia alimentària escolar. CiU i ERC veten la tramitació de la norma, malgrat la crida a cercar “un gran acord de país” del portaveu d'Ensenyament d'ICV-EUiA.

“Un país on hi ha infants que pateixen una situació de malnutrició, desnutrició o subnutrició no és un país amb dignitat. No ho podem consentir. I cal blindar-ho a través d’una llei, no amb pura enginyeria normativa sinó amb una norma amb rang de llei”: amb aquestes paraules ha defensat aquest dimecres al ple del Parlament el portaveu adjunt d'ICV-EUiA i portaveu d'Ensenyament del grup roig i verd, Joan Mena, la seva proposició de llei de menjadors escolars (podeu consultar aquí el text de la proposta). L'objectiu de la proposta era elevar a rang legal la garantia alimentària escolar, així com regular les condicions laborals dels i les monitoris dels menjadors escolars, concebre aquest espai com un lloc educatiu, i garantir l'accés dels i les nenes a una dieta equilibrada i respectuosa amb les seves necessitats específiques. Mena, que és mestre de professió, ha instat a permetre la tramitació de la proposició de llei, que ha rebut el suport de tots els grups de la cambra menys CiU i ERC. Aquests dos grups s'han aliat un cop més per aprovar una esmena a la totalitat de CiU, tombant així la proposta i vetant-ne el debat.

“Des d’ICV-EUiA volem que la garantia alimentària als nens i les nenes en l’àmbit de les escoles de titularitat pública tingui rang de llei”, ha explicat Mena, que ha defensat que “aquesta és una de les estructures d’estat necessàries”. I més, ha afegit, en l'actual context d'emergència social.

Sobre aquest context, Joan Mena ha recordat, per exemple, que la Creu Roja va assistir 57.200 famílies els darrers anys. També que el Consorci d'Educació de Barcelona ha detectat 2.800 infants amb possible dèficits alimentaris només a la capital catalana. I que, segons l'ICS, hi ha 751 infants catalans que presenten símptomes relacionats inclús amb la desnutrició i la pobresa. “Catalunya viu una situació d’emergència social que s’ha agreujat en els últims anys per la crisi econòmica, que està expulsant cada dia milers de catalans i catalanes dels seus drets bàsics: pa, treball i sostre”, ha resumit el portaveu adjunt roig i verd.

“El govern de CiU porta dos anys amagant xifres de malnutrició infantil”

Davant d'aquesta situació, Mena ha recordat que ja hi ha diversos marcs normatius que regulen els menjadors escolars i les beques per accedir-hi, però ha argumentat que no són suficients. “Aquest curs, certament, s’ha fet un pas endavant amb l’homogeneïtzació dels criteris per a tot Catalunya, que abans quedaven al criteri arbitrari de cada Consell Comarcal”, ha admès, però ha afegit que “no em negaran que ha estat una modificació que no ha assolit l’objectiu declarat”.

En aquest sentit, el diputat roig i verd ha recordat que “tenim famílies definides per l’Idescat per sota del llindar de la pobresa que ni tan sols poden fer la sol·licitud de beca menjador”, i que “el govern de CiU porta dos anys amagant xifres de malnutrició infantil, fent anuncis que són fum sobre la gestió de les beques menjador i pactantmesures que sap que són insuficients per a una mínima garantia alimentària dels nostres infants”. Per exemple, ha relatat Mena, el curs passat el govern va anunciar 74.000 beques menjador i finalment se'n van atorgar 67.364, és a dir 6.700 menys que les anunciades. I aquest curs 2014-2015 s’anunciaven 69.000, encara 5.000 menys de les previstes inicialment.

“Una llei, a diferència dels decrets, dóna garantia jurídica, consolida drets de ciutadania”

Per això, Mena ha defensat una proposició de llei que pretenia, com a objectiu prioritari, “garantir l’alimentació bàsica dels infants en situació d’exclusió social i de risc d’exclusió social”. “Una llei, a diferència dels decrets, dóna garantia jurídica, consolida drets de ciutadania i estabilitza un sistema que no pot estar a mercè de cada canvi de govern; és a dir, una llei estableix drets mentre que un decret estableix prestacions i serveis”, ha explicat Mena, que ha afegit que “aquesta és l’ambició i la modificació que persegueix aquesta proposició de llei: passar de ser una prestació a blindar un dret que han de tenir els nostres infants més vulnerables”.

Però a més, la norma defensada per Mena també hagués permès, en segon lloc, regulars les condicions laborals dels i les treballadores dels menjadors escolars”: la norma “és també una oportunitat per poder regular un mínim de condicions laborals dels treballadors i especialment les treballadores, perquè la majoria són dones, dels menjadors escolars”, ha dit Mena.

En tercer lloc, la proposició defensava “considerar l’espai físic i l’horari de menjador com a espai de caràcter educatiu i pedagògic”. “Cal doncs, un tractament educatiu i pedagògic en aquest marc perquè els infants despleguen el seu procés d’aprenentatge durant qualsevol activitat”, ha exposat el diputat roig i verd i mestre.

Finalment, la proposició de llei impulsada per Mena establia normes també per “garantir l’accés dels infants a una alimentació equilibrada, sana i adaptada a les seves necessitats alimentàries”. “Volem crear amb aquesta proposició de llei la figura dels nens i nenes amb Necessitats Alimentàries Específiques, igual que tenim necessitats educatives específiques en el marc pedagògic”, ha exposat Mena.

Transposar directives europees sobre alimentació ecològica, de quilòmetre zero i equilibrada

“I a banda d’aquests aspectes, amb aquesta proposició de llei també proposem transposar les directives europees al respecte, especialment aquelles que fan referència a la promoció de l’alimentació ecològica, l’alimentació de quilòmetre zero o productes autòctons i del tipus de begudes, fruites, hortalisses i aliments sòlids que cal prioritzar en els menjadors educatius”, ha conclòs Mena.

Font: EUiA

Etiquetes de comentaris: , ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma